Tandlægeskræk

Hvad skyldes tandlægeskræk?

For mange er skrækken for at komme en tur til tandlægen naturligvis frygten for, at det skal gøre ondt, hvis man eksempelvis har et hul som skal laves, eller endnu værre hvis man skal have rykket en tand ud. Der kan være mange årsager til, at folk ikke kan lide at gå til tandlæge de 1 eller 2 gange om året, hvor man får et brev om indkaldelse til tandlægetjek.

Hvordan kan man undgå tandlægeskræk?

Som udgangspunkt kan det naturligvis være svært at slippe helt af med skrækken for at komme til tandlæge. Dog kan man alligevel gøre noget for at forebygge sin skræk.

Ofte så skyldes folks skræk for at komme til tandlæge frygten for, at de skal have udført en reparation eller tandudtrækning, som kan gøre meget ondt. Det er derfor også helt naturligt, at man kan have en angst for at få udført en behandling, som kan gøre ondt.

10 gode råd til at slippe af med sin skræk for tandlægebesøg

Her får du listet 10 gode råd op, som du kan gøre brug af til at slippe af med din skræk for at besøge din tandlæge.

  1. Angsten for at tage til en tandlæge er helt naturlig. Det er noget, som der er rigtig mange mennesker der har, så derfor er råd nummer et at erkende din angst for tandlægebesøg. Det er på ingen måde flovt, og der er rigtig mange, der ligesom dig har et anstrengt forhold til at tage til tandlæge.
  2. Find en tandlæge som du godt kan lide, og som du har sympati for. Den tandlæge du vælger, skal være god til at foretage behandlinger på folk, som har angst for at komme til tandlægen. Derfor kan du med fordel fortælle din tandlæge, at du har angst for tandeftersyn/behandlinger, og at du derfor har behov for, at der tages hensyn til dette. Hvis din nuværende tandlæge ikke viser tilstrækkeligt sympati med din angst for at besøg hos tandlægen, så bør du skifte til en anden tandlægeklinik.
  3. Sørg for at forberede dig grundigt mentalt inden du tager afsted til din tandlæge. Det kan samtidig også være en rigtig god idé at have musik i ørene imens din behandling foregår. Derfor kan du med fordel medbringe til MP3-afspiller eller din smartphone og sætte noget beroligende musik på, så du kan glemme, at du er til tandlæge.
  4. Sørg for at bestille en tid til din tandlæge på et tidspunkt, hvor du godt kunne tænke dig at komme. Sørg derudover altid for at være der i god tid.
  5. Sørg for at komme til alle de regelmæssige tandlægetjek. Det kan desuden også være fornuftigt at få fortaget et tandlægetjek flere gange årligt som eksempelvis hver tredje måned eller lignende. På den måde kan du komme ind i en god rytme. Sørg desuden også altid for at overhold alle dine aftalte tider med tandlægen.
  6. Sørg for at aftal helt præcis med din tandlæge, hvad er skal ske inden behandlingen eller eftersynet går i gang. På den måde er du sikker på, at du ikke vil opleve nogle pludselige overraskelser. Dette kan være med til at give dig tryghed – og så gør det heller ikke noget at stille krav til sin tandlæge!
  7. Fortæl din tandlæge hvis du har brug for en pause.
  8. Hvis du oplever smerter i forbindelse med en operation, så er det en god idé at bede din tandlæge om enten at give dig lattergas eller lokalbedøvelse. På den måde kan du undgå de ubehagelige smerter, der kan være ved at få udført en tandbehandling.
  9. Det kan faktisk for mange mennesker være en stor hjælp, hvis man kan få lov til at følge med i processen. Derfor kan det være en god idé at bede din tandlæge om at få et håndholdt spejl, så du kan følge med i processen.
  10. Spørg din tandlæge hvis du er i tvivl om noget i forbindelse med behandlingen.