Sådan kommer du ringorm til livs

Ringorm er en enormt irriterende infektion, som kan give kløe, og som tilmed er meget smitsom. Skulle du være så uheldig at blive smittet med ringorm og få det karakteristiske ringformede udslet, er det derfor vigtigt, at du kommer ringormen til livs hurtigst muligt. Det kan du gøre på flere forskellige måder.

Nedenfor kan du læse mere om, hvordan du bekæmper ringorm, ligesom du kan læse om, hvad ringorm er, og hvordan man kan få ringorm til at begynde med.

Hvad er ringorm?

Ringorm er en slags svampeinfektion, der forekommer i det yderste lag af huden. På trods af navnet har udslettet intet med orm at gøre. Derimod skyldes navnes, at udslettet er ringformet, når det optræder på huden. Ofte vil flere ringe opstå, hvor huden er almindelig i midten af ringen, men rød og skællende i kanten af udslettet.

Ringorm er ikke farligt. Det kan dog give anledning til irritation, fordi udslettet kan klø. Uanset hvad bør ringorm behandles hurtigst muligt, da udslettet breder sig og bliver større med tiden. Samtidig er ringorm smitsomt og kan således sprede sig til andre gennem genstande, som en smittet person har rørt ved.

Også derfor bør infektionen behandles hurtigst muligt. Smittefaren ophører med det samme, efter man har påbegyndt behandling. For eksempel kan et børnehavebarn allerede tage i børnehave uden fare for at smitte andre, dagen efter barnet er begyndt i behandling. Men hvordan behandler man egentlig ringorm?

Svampedræbende creme

Den mest hyppigst anvendte metode til behandling af ringorm er svampedræbende creme. Som nævnt er ringorm en form for svampeinfektion, og svampedræbende creme kan således slå infektionen ned. De fleste bruger som nævnt denne metode, fordi den typisk ret hurtigt kan komme ringormen til livs. Det er dog ikke sikkert, at det er den mest velegnede behandlingsform for alle.

Der findes flere forskellige typer af svampedræbende creme. Nogle fås på recept, mens andre kan  købes på apoteket eller i en lignende butik.

Cremerne bruges lokalt og smørret således direkte på udslettet. Det varierer fra type til type, hvor længe cremen skal anvendes. Nogle typer skal anvendes en enkelt gang om dagen i en uge, mens andre smøres på 2-3 gange dagligt i cirka 3-4 uger.

Vælg et naturligt alternativ – Manuka kombi pakke

Foretrækker du naturlige alternativer til dine cremer og øvrige hudplejeprodukter, er der også mulighed for at vælge en creme mod ringorm, som er baseret på naturlige ingredienser. Her er det især værd at nævne en Manuka kombi pakke, hvor du får flere gode produkter, som er tiltænkt behandling af netop ringorm fra mærket Manu.

Produkterne er først og fremmest baseret på den bemærkelsesværdige manuka plante, som har en række gavnlige egenskaber. Blandt andet virker plantet desinficerende og kan således medvirke til at slå infektioner ned.

I Manuka kombi pakken får du både en creme, en olie og en sæbe, som kan bruges i kombination med hinanden mod ringorm. Produkterne hjælper mod irritation, kløe og rødme og kan således også hjælpe mod de mest irriterende og generende effekter af ringorm. Olien kan bruges intensivt på et lille område – for eksempel på det områder, hvor du er plaget af det cirkelformede udslæt. Olien indeholder 25 procent manuka og er således meget virkningsfuld.

Cremen, som følger med kombi pakken, kan også bruges til lokal behandling ligesom olien. Men cremen virker også nærende og fugtende på større områder, samtidig med at du får glæde af de gavnlige egenskaber ved manuka-planten. Sæben kan supplere de to produkter, og du kan bruge den til at rense stedet, hvor du er plaget af ringorm, eller hvor dine individuelle hudplejebehov kalder på det.

Udover Manuka indeholder produkterne lavendel, citronmyrte og sød mandelolie. Produkterne er fremstillet af naturlige ingredienser og indeholder ingen kunstrige farvestoffer. Fordi produkterne er baseret på naturlige ingredienser, medfører de ikke bivirkninger. Så vil du gerne undgå de bivirkninger, der kan være ved andre former for behandling, som tilmed kan være temmelig skrappe for huden, så er det naturlige alternativ i form af eksempelvis manuka kombi pakken fra Manu et rigtig fornuftigt valg.

Tabletbehandling i slemme tilfælde

I de fleste tilfælde vil ringorm kunne behandles ved hjælp af de ovenstående metoder. Men i visse slemme tilfælde kan det være nødvendigt med med tabletbehandling. Det kan være tilfældet i situationer, hvor ringormen har bredt sig meget og over større dele af kroppen.

Der kan dog være visse bivirkninger i forbindelse med tabletbehandling, så denne behandlingsform vil kun blive taget i brug i tilfælde, der absolut kræver det.

Er du ramt af ringorm er det derfor en god idé at starte med at prøve en svampedræbende creme, som beskrevet ovenfor eller det naturlige alternativ, som i mange tilfælde kan være mere skånsomt for huden.

Hvordan får man ringorm?

Som nævnt er ringorm meget smitsomt, hvorfor det er vigtigt hurtigt at blive behandling, hvis du bliver ramt af det irriterende cirkelformede udslæt. Det er også ved smitte, at man rammes af ringorm til at begynde med.

Smitten kan finde sted på flere måder. Dels kan mennesker blive smittet med ringorm fra dyr. Det kan eksempelvis ske, hvis man klapper en hund eller en kat, som er smittet med ringorm. Andre dyr kan også være smittet med ringorm. Det kan eksempelvis være kæledyr som marsvin eller husdyr som køer, grise, geder eller heste. Du kan også blive smittet med ringorm ved at røre ved en genstand eller en overflade, som et smittet dyr har rørt ved.

Men du kan også risikere at blive smittet af andre mennesker, som er smittede. Her sker smitten ligeledes ved berøring eller ved, at du rører ved en genstand eller en overflade, som ens mistet person også har rørt ved. Det kan eksempelvis være et håndklæde, et håndtag, sengetøj, kamme eller børster.

Bliver en i din umiddelbare nærhed smittet med ringorm, er det derfor en rigtig god idé dels at undgå direkte kontakt og dels straks at skifte håndklæder, sengetøj, tøj og lignende, som den smittede eventuelt kan have rørt ved. Sørg for at udskifte de pågældende genstande på en måde, så du ikke selv bliver smittet undervejs.