Hvad er fuld narkose?

Hvad er fuld narkose, og hvad bruger man det til?

Fuld narkose er den stærkeste bedøvelse, der findes. Overordnet set findes der to forskellige typer af bedøvelse. Man kan blive lokalbedøvet, og så kan man komme i fuld narkose.

Når man er i fuld narkose er man i en dyb søvn, som gør, at man ikke er i stand til at mærke nogle smerter – hverken i forbindelse med operationen eller undersøgelsen. Denne bedøvelse kan man få på flere forskellige måder. Den kan gives ved hjælp af et plastikkateter, som føres igennem blodbanen, eller den kan gives igennem den luft, som du indånder.

På hospitalerne kalder man fuld narkose for generel anæstesi.

Til hvilke operationer og behandlinger er det nødvendigt at give patienten fuld narkose?

Det er meget forskelligt hvilke operationer, der foretages ved brug af fuld narkose og hvilke der foretages ved brug af lokalbedøvelse. Nogle operationer og behandlinger er så små, at det ikke er nødvendigt at gøre brug af fuld narkose.

I en sådan situation vil man typisk gøre brug af lokalbedøvelse. Lokalbedøvelse gør ligesom fuld narkose også, at man ikke kan mærke smerter. Dog bliver lokalbedøvelse brugt til nogle lidt andre operationer, end man bruger fuld narkose til.

Behandlinger og operationer hvor man gør brug af lokalbedøvende er til sammenligning som oftest lidt mindre operationer, som eksempelvis kan foregå i hånden eller på armen.

Når man skal lægge en patient i fuld narkose, så er det som oftest nogle væsentligt mere omfattende operationer, der er tale om.

Hvor i Danmark udføres der operationer, hvor der gøres brug af fuld narkose?

I en række af landets større byer er det muligt at finde klinikker, som blandt andet arbejder med forskellige former for plastikkirurgi. Disse klinikker vil typisk både gøre brug af lokalbedøvelse såvel som fuld narkose.